U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Hooge Venterink, Bernardus Antonius

Hooge Venterink, Bernardus Antonius

  • Geboren 07-10-1919 te Oldenzaal.
  • Overleden 16-12-1945 te Oldenzaal.
  • Z.v. Bernardus Marinus Hooge Venterink, spinner, en Antonia Maria Kip.
  • Verloofd met Annie Segerink.

Bernard werd geboren aan de Almeloscheweg 3 als derde in een gezin met negen zoons en één dochter. Ze woonden sinds 1915 aan de Hyacintstraat 60 te Oldenzaal. Bernard was verver.

Militair: Soldaat bij het 1-11e Grensbataljon.

Zijn bataljon werd ingezet bij de Maas-Waalkanaalstelling en was verantwoordelijk voor de bewaking van een brug naar Nijmegen. Ze overnachtten bij een bakker op zolder zonder dekens en voorzieningen en moesten soms 24 uur achter elkaar wachtlopen. Hier heeft Bernard natte pleuris (longvliesontsteking) opgelopen.

Na een verblijf in verschillende ziekenhuizen, verbleef hij vanaf december 1941 in sanatorium Dekkerswald te Groesbeek. Tijdens het geallieerde bombardement (februari 1944) lag hij in het ziekenhuis te Nijmegen. Ze hebben hem onder het puin voor de dood weggehaald.

Zijn ouders hebben hem daar nog met een taxi bezocht. Ze konden er alleen komen via een pontonbrug, die er net door het leger was gelegd. Regelmatig op zondag fietsten zijn oudste broers samen met Bernards verloofde op en neer naar Groesbeek om hem te bezoeken.

In juni 1945 kwam hij naar huis, waar hij in december is overleden.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal

Oorlogsmonument te Oldenzaal.