U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Heijmans, Esther geh. van Amerongen

Heijmans, Esther geh. van Amerongen

  • Geboren 27-09-1877 te Groenlo
  • Overleden 19-01-1943 te Haarlem – 65 jaar
  • D.v. Matis Benjamin Heijmans, koopman, en Jetta de Jong
  • Gehuwd 1913 met Louis van Amerongen, koopman

Esther was van augustus 1892 tot augustus 1893 dienstmeisje bij Marianne Cohen te Oldenzaal. Later werkte haar tweelingzus Roosje hier.

Ze groeide op in een gezin met zeven kinderen. Hun vader overleed in 1889 en hun moeder in 1923. Esther woonde na haar huwelijk aan de Schagchelstraat 29 te Haarlem. Ze kregen samen drie kinderen.

Esther overleed in 1943 te Haarlem. Haar drie thuiswonende zoons waren toen al op 28 augustus 1942 vanuit kamp Westerbork weggevoerd richting kamp Auschwitz. Ze behoorden tot de zogenaamde Koselgroep. De deportatietrein naar Auschwitz stopte soms kort op het station van Kosel, circa 80 km van Auschwitz. Alle jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar werden er dan uit gehaald en gescheiden van de familieleden. Deze mannen werden in verscheidene kampen te werk gesteld. Haar drie zoons belandden in Spytkowice, een primitief kamp dat was opgezet om een rangeerterrein aan te leggen voor de Reichsbahn. Er was geen stromend water en geen electriciteit, en de helft van de gevangenen stierf in de drie maanden dat het kamp bestond. Ook haar drie zoons behoorden tot de overledenen. Op 16 januari 1943 werd het kamp opgedoekt.

Haar kinderen Emanuel, Max en Hartog kwamen om tijdens de Holocaust. Evenals haar zussen Bernetta, Roosje en Hanna en haar broer Heijman. Haar man heeft de oorlog overleefd. hij hertrouwde met Naatje Zendijk en overleed in 1954 te Haarlem. Ook haar broer Hartoch heeft met zijn gezin overleefd. Haar broer Benjamin was net voor de oorlog overleden. Van de familie van haar man zijn alle acht broers en zussen omgekomen.

Joods monument te Haarlem.

Heijmans-Esther-geh.-van-Amerongen