U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Hartog, Sallij

Hartog, Sallij

  • Geboren 21-09-1891 te Borculo
  • Overleden 28-05-1943 te Sobibor, Polen – 51 jaar
  • Z.v. Joseph Hartog, slager, en Mathilda Cohen
  • Gehuwd 1920 met Rientje de Haan

Sallij was van eind oktober 1908 tot januari 1910 winkelbediende bij zijn neef Joël Abraham Cohen aan de Kerkstraat te Oldenzaal. De vader van Joël was een broer van zijn moeder. Het was dubbel familie, want broer en zus Hartog uit Borculo waren getrouwd met broer en zus Cohen uit Oldenzaal. Ook waren er enkele huwelijken bij de Hartogs met de familie Cutzien uit Oldenzaal.

Hij was een van de jongsten uit een gezin met zeven kinderen. Zijn vader overleed in 1918 en zijn moeder in 1935. Na zijn huwelijk woonde hij aan de Troelstralaan 47 te Groningen. Samen kregen ze twee kinderen. Sallij was procuratiehouder bij de Gebroeders Levie in Groningen, een herenconfectiebedrijf.

Sallij en zijn dochter Tina kwamen op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen pas op 25 mei 1943 op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zijn vrouw en dochter Mathilda waren ondergedoken en hebben daardoor overleefd. Beiden woonden later in Enschede.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn dochter Tina. Zijn vrouw en dochter Mathilda met haar gezin hebben de oorlog overleefd. Zijn broers en zussen Sientje, Levie, Bertha, Grietje, en Joël zijn allen met hun gezinnen omgekomen. Zijn zus Babette overleed in 1942 te Amsterdam. Van de familie van zijn vrouw overleefde één broer.

Monument op de Joodse begraafplaats en Stolpersteine te Groningen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Hartog SallijHartog SallijHartog Sallij