U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Haas de, Salomon

Haas de, Salomon

  • Geboren 03-6-1868 te Ommen
  • Overleden 20-05-1943 te Utrecht – 74 jaar
  • Z.v. Aron de Haas, slager, en Matta Cohen
  • Gehuwd in 1905 met Mina Marx

Salomon woonde van mei 1878 tot juni 1881 bij zijn tante Vrachtdoender-de Haas op A 634 te Oldenzaal. Daarna vertrok hij naar Ommen. Hij was de oudste uit het gezin de Haas. Zijn vader overleed in 1910 en zijn moeder in 1915.

Hij kwam uit een slagersfamilie en was een succesvol ondernemer. Na zijn huwelijk woonden ze aan de Brugstraat 27 te Ommen. Hij had een slagerij op de hoek van de Kerkstraat en de Brugstraat. Ze kregen samen drie kinderen. Salomon kreeg door zijn functie als slager uitstel van transport.

Salomon kwam op 9 april 1943 samen met zijn vrouwen dochter Martha in kamp Vught. Salomon overleed enkele weken later in een ziekenhuis te Utrecht. Zijn vrouw en dochter wisten te ontsnappen en doken onder. Zijn zoons waren ook ondergedoken. Zijn vrouw overleed in april 1946 te Ommen.

Holocaustslachtoffer. Zijn vrouw en zijn vier kinderen Aron, Leo, Karel en Martha hebben met hun gezinnen de oorlog overleefd. Zijn zus Lena overleed in 1942 te Haarlem, haar kinderen zijn omgekomen. Zijn zus Henriette overleed in 1941 te Hardenberg, ook haar gezin is grotendeels omgekomen. Zijn zussen Rosalie, Judith en Jansje hebben de oorlog met deels hun gezin overleefd. Zijn broer Meijer was al voor de oorlog overleden. Van de familie van zijn vrouw is een zus omgekomen. Twee broers en twee zussen waren naar Amerika vertrokken en hebben oorlog overleefd.

Begraven: Joodse Begraafplaats te Utrecht.

Monument te Ommen.

V.l.n.r. Karel, Mina, Martha, Salomon, Alex en Leo de Haas

de Haas Salomon

Haas-de-Salomon