U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Gudema, Liena geh. Colthof

Gudema, Liena geh. Colthof

  • Geboren 13-09-1881 te Onstwedde
  • Overleden 23-07-1943 te Sobibor, Polen – 61 jaar
  • D,v. Aron Gudema, vleeschhouwer, en Betje Schaap
  • Gehuwd in 1922 met Marcus Colthof, veehandelaar

Liena was van juni tot december 1897 dienstmeisje bij de familie Schweiger te Oldenzaal. Daarna vertrok ze weer naar Onstwedde.

Ze was een van de jongsten uit het gezin met zeven kinderen. Haar vader overleed in 1913 en haar moeder in 1930. Ze trouwde op oudere leeftijd en woonde met haar man op A 417 (Langewal 38) te Gorredijk. Samen kregen ze dochter Esther.

Liena en haar dochter kwamen op 4 oktober 1942 in kamp Westerbork, Haar man Marcus kwam hier op 3-5 oktober 1942, waarschijnlijk vanuit een werkkamp. Liena werd hier verpleegster in het kampziekenhuis, ook haar dochter Esther hielp in het ziekenhuis. Esther vierde op 4 januari 1943 haar 18e verjaardag in kamp Westerbork, waar ze een taart ontving uit Gorredijk en een koek van een vriendin.

Liena en haar man gingen op 20 juli 1943 op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Esther ging op 23 februari 1943 op transport naar kamp Auschwitz, waar ook zij meteen na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en hun dochter Esther. Als ook haar zus en haar broers Heiman, Nochgum, Geertje en Daniël met grotendeels hun gezinnen. Haar broer Levie heeft met zijn vrouw de oorlog overleefd, hun zoon is omgekomen. Van de familie van haar man zijn twee broers, een halfbroer en een halfzus omgekomen. Eén halfzus heeft de oorlog overleefd.

Gedenkplaat en Stolpersteine te Gorredijk.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Gudema Liena geh Colthof

Gudema-Liena-geh-Colthof.Gudema-Liena-geh-Colthof.