U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Grootkerk, Hanna geh. Bamberg

Grootkerk, Hanna geh. Bamberg

Grootkerk, Hanna geh. Bamberg

  • Geboren 22-09-1873 te Leeuwarden
  • Overleden 26-02-1943 te Auschwitz, Polen – 69 jaar
  • D.v. Hartog Grootkerk, koopman, en Judigje van der Woude
  • Gehuwd in 1913 met Salomon Bamberg, toneelkapper

Ze was van november 1902 tot april 1903 dienstmeisje bij M. Cohen te Oldenzaal. Ze kwam vanuit Den Haag en vertrok naar Breda. Ze werkte verder als huishoudster in Den Haag en in Zutphen. In Zutphen was ze van eind 1908 tot september 1913 huishoudster bij de familie Elzas-Zwartz, de ouders van Mozes Elzas.

Hanna kwam uit een gezin met acht kinderen. Haar vader overleed in 1884 en haar moeder in 1902. Hanna trouwde, evenals meerdere van haar zussen, op oudere leeftijd met een weduwnaar. Salomon Bamberg bracht drie kinderen mee. Haar man was toneelkapper. Ze woonden in Rotterdam en later aan de Bilderdijklaan 68 te Rijswijk.

Hanna en haar man kwamen op 19 februari 1943 in kamp Westerbork. Ze gingen op 23 februari op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar stiefdochter Henriette met haar man en haar stiefdochter Josephina met man en kind. Als ook haar broer Heiman met zijn gezin. Haar zus Vroukje overleed in 1941 te Amsterdam, haar man en stiefkind zijn omgekomen. Haar broers en zussen Salomon, Grietje, Betje en Hendrina waren al voor de oorlog overleden. Hun mannen en stiefkinderen zijn meest omgekomen. Haar stiefzoon Magnus heeft waarschijnlijk met zijn gezin de oorlog overleefd. Evenals de drie kinderen van haar stiefdochter Henriette en drie kinderen van haar broer Salomon. Van de familie van haar man zijn een broer en een zus omgekomen.

Herdenkingsmonument te Rijswijk.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Grootkerk-Hanna-geh.-Bamberg