U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Gottschalk, Bertha geh. Lebenstein

Gottschalk, Bertha geh. Lebenstein

  • Geboren 21-02-1867 te Ochtrup, Duitsland
  • Overleden na 26-09-1942 te Treblinka, Polen
  • D.v. Levy David Gottschalk, koopman, en Mina Levi
  • Gehuwd in 1900 met David Lebenstein, landbouwer

Bertha kwam in februari 1887 als dienstmeisje bij de weduwe Zwartz-Spanjaard te Oldenzaal. Het is niet bekend hoelang ze gebleven is.

Ze groeide samen met haar jongere broer Emanuel op in Ochtrup. Haar vader overleed in 1894 en haar moeder in 1899. Bertha woonde na haar huwelijk met haar man aan de huidige Surkstamm te Gross Reken. Hij was landbouwer en veehandelaar. Samen kregen ze drie kinderen.

Bertha en haar man kwamen 31 juli 1942 in het concentratiekamp Theresienstadt. Op 26 september werden ze overgebracht naar het vernietigingskamp Treblinka, waar ze werden omgebracht. Hun dochter Minna ging op 13 december 1942 op transport naar het ghetto Riga. In 1944 kwam ze in het concentratiekamp Stutthof, waar ze werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en dochter Minna. Ook haar broer Emanuel is met zijn vrouw en dochter omgekomen. Haar zoons Alexander en Leopold hebben de oorlog overleefd. Zij waren rond 1933 naar Palestina vertrokken, evenals twee zoons van haar broer. Van de familie van haar man zijn een broer en een zus omgekomen.

Gedenksteen met plaquette en Stolpersteine te Reken.