U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Gosschalk, Herman

Gosschalk, Herman

  • Geboren 22-09-1888 te Deventer
  • Overleden 22-05-1944 te Auschwitz, Polen – 55 jaar
  • Z.v. Izak Gosschalk, slager, en Fronica Cohen
  • Gehuwd in 1925 met Heintje van Engel

Herman was van oktober 1904 tot maart 1908 winkelbediende bij I. A. Cohen te  Oldenzaal. Hij werkte verder in Harlingen, Zwolle, Amsterdam en Lemsterland.

Hij was een van de jongsten van de negen kinderen. Zijn vader had een slagerij aan de Groote Poot te Deventer. Zijn vader overleed in 1902 en zijn moeder in 1936. Na zijn huwelijk woonde hij met zijn vrouw aan de Brinkgreverweg 60 te Deventer, waar hun dochter werd geboren. Herman had samen met zijn zwager, gehuwd met zus Roset, de textielgroothandel Gosschalk & Pinto. Ze verkochten kousen, sokken en ondergoed. Vanaf maart 1938 ging Herman zonder zijn zwager verder.

Herman was met zijn vrouw en dochter ondergedoken in Twello. Ze werden verraden en gearresteerd. Ze kwamen op 29 april 1944 in kamp Westerbork. Ze gingen op 19 mei op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Herman en zijn vrouw kort na aankomst werden omgebracht. Dochter Hanna is op 30-09-1944 ergens in Midden-Europa omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn dochter Hanna. Als ook zijn broers David en Barend met hun gezin en zus Saartje. Zijn zussen Catharina, Henriëtte en Roset hebben met hun gezinnen de oorlog grotendeels overleefd. Van de familie van zijn vrouw zijn een broer en een zus omgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Deventer.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Gosschalk-Herman

Gosschalk-HermanGosschalk-Herman