U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Gelderen van, Salomon

Gelderen van, Salomon

  • Geboren 14-01-1862 te Hattem
  • Overleden 14-05-1943 te Sobibor, Polen – 81 jaar
  • Z.v. Abraham van Gelderen, koopman, en Jentje van der Horst
  • Weduwnaar van Elisabeth de Winter

Salomon woonde in februari 1932 bij zijn zoon Abraham aan de Kloosterstarat 4 te Oldenzaal. Zijn vader overleed al in 1868, vier maanden na zijn overlijden werd zijn jongste zoon geboren. Zijn moeder overleed in 1909 te Enschede.

Salomon woonde sinds 1889 in Hengelo. Hij was schilder. Na zijn huwelijk in 1893 bleven ze het eerste jaar in Hengelo wonen. In 1894 verhuisden ze naar de Beltstraat 115 te Enschede. Ze kregen samen drie kinderen. Zijn vrouw overleed in 1929 te Enschede.

Vanuit Oldenzaal vertrok hij naar Hattem, waar hij woonde bij zijn broer Mozes en zijn vrouw aan de Achterstraat 24 te Hattem.

Tien Joodse Hattemmers, waaronder Salomon en Mozes, verzamelden zich op 9 april 1943 bij het station te Hattem. Ze werden per bus naar kamp Vught gebracht omdat kamp Westerbork vol was. Op 9 mei werden ze overgebracht naar kamp Westerbork. Op 11 mei gingen ze op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zoon Abraham met zijn vrouw Lisette, en zijn dochter Catharina met haar gezin. Zijn zoon Simon heeft met zijn gezin de oorlog overleefd. Zijn broer Emanuel was al voor de oorlog overleden. Van de familie van zijn vrouw is een zus omgekomen, de rest van haar familie was al voor de oorlog overleden.

Gedenkteken en Stolpersteine te Hattem.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Gelderen-van-SalomonGelderen-van-SalomonGelderen-van-Salomon