U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Gelder van, Mietjen geh. Lievendag

Gelder van, Mietjen geh. Lievendag

  • Geboren 01-03-1889 te Borne
  • Overleden 26-10-1942 te Auschwitz, Polen – 62 jaar
  • D.v. David Salomon van Gelder, koopman, en Sara van Wijhe
  • Weduwe van Willem Lievendag, manufacturier

Mietjen was van september 1899 tot eind juli 1902 dienstmeisje bij Isak Zwartz aan de Deurningerstraat 25 te Oldenzaal. Daarna vertrok ze naar Borne.

Ze kwam uit een groot gezin, waarvan er vijf ongehuwd bleven. Haar vader overleed in 1915 en haar moeder in 1919. Na haar huwelijk in 1906 met haar achterneef Willem Lievendag woonden ze aan de Grootestraat in Borne. Hier hadden ze een manufacturenzaak. Ze kregen samen vier kinderen, waarvan dochtertje Sara als kind overleed. Het gezin verhuisde in 1922 naar de Emmastraat 136 te Enschede. Willem Lievendag overleed hier in 1923.

Mietjen woonde later met haar ongehuwde kinderen Selma en Salomon aan de Frank van Borselenstraat 20b te Rotterdam. Naast hen op nummer 18b woonde haar dochter Rosetha met haar man en kinderen. Rosetha was getrouwd met haar neef Salomon Siegfried Lievendag, ze hadden samen twee dochters.

Mietjen kwam op 22 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze ging een dag later op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Haar dochters Selma en Rosetha en schoonzoon Salomon kwamen al op 31 Juli 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 3 augustus op transport naar kamp Auschwitz, waar ze op 01-09-1942 in kamp Auschwitz-Birkenau werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar dochter Rosetta met haar man, en haar dochter Selma. Als ook haar broers en zussen Salomon, Henriette, Alex, Aron, Gesina, Lena, Kaatje en Rozette met, voor zover gehuwd, hun gezinnen. Haar broer Alex was getrouwd met een zus van haar man, beiden zijn omgekomen met hun kinderen. Haar broer Aron was al voor de oorlog overleden. Haar zoon Salomon heeft samen met de twee dochters van zus Rosetha de oorlog overleefd. Hij had zich steeds aan de meldplicht onttrokken en dook in juni 1945, samen met zijn nichtjes, in België op. Ook Mietjens zus Diena heeft met haar kind de oorlog overleefd. Van de familie van haar man zijn een broer en twee zussen omgekomen.   

Joods monument te Rotterdam.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Gelder-van-Mietjen-geh.-Lievendag