U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frijda, Abraham

Frijda, Abraham

  • Geboren 28-03-1888 te Veenendaal
  • Overleden 26-02-1943 Auschwitz, Polen – 54 jaar
  • Z.v. Izaak Frijda, grossier, en Marianna Leefsma

Abraham was in september en oktober 1913 schoenmaker bij P. A. Ankone. Hij kwam van Enschede en vertrok naar Kerkrade. Hij was schoenmaker en werkte steeds in verschillende plaatsen. Hij kwam uit een groot gezin, waarvan er meerdere jong overleden. Zijn vader overleed in 1898 en zijn moeder in 1937.

Hij woonde sinds 1930 op verschillende adresssen in Den Haag en sinds augustus 1932 in de Psychiatrische Inrichting Oud-Rosenburg aan de Oude Haagweg 377 te Den Haag. Deze inrichting behoorde tot de Parnassiagroep.

Er waren meerdere deportaties van patiënten én onderduikers vanuit Oud-Rosenburg. Het is niet bekend bij welke Abraham gedeporteerd is, waarschijnlijk één van de drie deportaties in februari 1943. De meesten werden in vrachtwagens naar het station gebracht. Voor de zwaksten stonden een autobus van de HTM en een paar ambulances klaar. De patiënten, sommigen nog in nachtkleding, werden in open wagens naar het station vervoerd en van daaruit met de trein maar Westerbork.

Abraham kwam op 19 februari 1943 in kamp Westerbork. Hij ging op 23 februari op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar hij kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn broers Louis en Hartog met grotendeels hun gezinnen. Zijn broer Benjamin overleed in 1942 te Haarlem.

Oorlogsmonument Parnassiagroep en Joods monument te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frijda-Abraham