U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Evers, Bernardus Johannes

Evers, Bernardus Johannes

  • Geboren 09-09-1912 te Tubbergen
  • Overleden 12-10-1944 te Weerselo, vliegveld Twente – 32 jaar
  • Z.v. Gerardus Evers, landbouwer, en Maria Hendrika Busscher
  • Verloofd met Annie Smellink

Bernard woonde van augustus tot september 1941 aan de Lyceumstraat 87 te Oldenzaal. Hij was schilder. Daarna vertrok hij weer naar zijn ouders aan de Pausweg 7 te Hezingen. Bernard was schilder. In 1933 had hij kortstondig een relatie met Aleida Frons, uit deze relatie werd Riet Frons geboren.

Hij kwam uit een gezin met elf kinderen. Zijn ouderlijk huis was tijdens de oorlog een bolwerk van verzet. Naarmate de oorlog vorderde wisten steeds meer onderduikers de veilige haven bij Evers, ook wel ‘De Paus’ genoemd, te vinden. De toeloop was groot maar voor de familie Evers was dat geen probleem, ‘mensen in nood dienen geholpen te worden!’. Er waren tijden dat zich in en om de boerderij op nauwelijks twee kilometer afstand van de Duitse grens wel 20 onderduikers tegelijk schuilhielden. Geallieerde vliegeniers, verzetsmensen, Joden en mensen die zich aan de ‘Arbeitseinsatz’ in Duitsland wilden onttrekken.  Behalve als onderduikadres diende de boerderij ook als uitvalsbasis voor de vele wapendroppings die in de omgeving plaats vonden.

Op 6 oktober 1944 vond er onder leiding van een beruchte landwachter uit Ootmarsum een inval plaats. Hierbij wisten enkelen te ontkomen en werden meerdere mensen gearresteerd. Hierbij was ook de ondergedoken familie Menco uit Almelo. Vader Menco werd met zijn drie zoons doodgeschoten aan de voet van de Kuiperberg. Moeder en dochter werden weggevoerd, van hen is nooit meer iets vernomen. Verder werden gearresteerd de verzetsman en controleur afwerpterreinen Geert Schoonman (Rooie Geert) en de broers Bernard en Jan Evers. Jan Evers werd opgesloten in de kelder van het gemeentehuis te Oldenzaal, waaruit hij kon worden bevrijd.

Bernard Evers en Geert Schoonman waren bij de schietpartij tijdens de arrestatie gewond geraakt en kwamen in het ziekenhuis te Oldenzaal terecht. Er werd nog een poging gedaan hen te bevrijden, maar die mislukte. Een dag later werden ze naar het vliegveld Twente gebracht, waar ze werden gefusilleerd. Pas in oktober 1947 werden hun stoffelijke resten daar – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Vasse.

Op 21 oktober 2022 werd er bij boerderij Evers een Stolperstein voor hem geplaatst.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Evers, Bernardus JohannesEvers, Bernardus JohannesEvers, Bernardus Johannes