U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Endeman, Johan

Endeman, Johan

  • Geboren 10-10-1922 te Oldenzaal
  • Overleden 16-02-1945 te Osnabrück, Duitsland – 22 jaar
  • Z.v. Gerrit Lucas Endeman, wever, en Aleida Elferink

Johan woonde aan de Tijgaardenweg 22 te Oldenzaal. Hij was de oudste van de twee kinderen en werkzaam als spinnerijarbeider. Johan speelde verdienstelijk voetbal in het eerste elftal van V.V. Oldenzaal.

Hij werd op 20 december 1944 door de Gestapo van zijn bed gelicht, omdat hij een dag niet op zijn werk was verschenen. Johan werd beschuldigd van sabotage en verbleef enkele weken in de marechausseekazerne te Oldenzaal. Ook zijn vriend en medespeler Henk Rosens werd om dezelfde reden ingesloten. Op 12 januari 1945 werden beiden als dwangarbeider naar kamp Ohrbeck bij Osnabrück gebracht. Dit kamp, bij de mijn Augustaschacht, werd door de Gestapo opgericht begin 1944. Er was plaats voor ongeveer 250 gevangenen. Door de tijd heen hebben meer dan 2000 mensen hier gevangen gezeten, vooral Nederlanders. Zij moesten werken in de mijn of in Osnabrück.

Johan stierf na een verblijf van slechts vier weken in de Städtische Krankenanstalten te Osnabrück aan difterie. In 1948 zorgde de V.V. Oldenzaal er voor dat Johan Endeman en Henk Rosens in Oldenzaal onder grote belangstelling werden herbegraven, ten grave gedragen door hun voetbalvrienden.

Begraven: Hegerfriedhof te Osnabrïck, herbegraven Protestantse Begraafplaats te Oldenzaal, later begraven op het Nationaal Ereveld te Loenen, vak A. nr. 883

Monument Arbeitserziehungslager te Ohrbeck.

Oorlogsmonument te Oldenzaal.

Genoemd op het KNVB-monument te Zeist.

Verhaal: Protest mondt uit in de dood

Endeman, Johan

 

 

 

 

 

 

Endeman, JohanEndeman, Johan

Endeman, JohanEndeman, Johan