U bent hier: Welkom » Personen » Slachtoffers C t/m K » Doornbosch, Hendrik Riko

Doornbosch, Hendrik Riko

  • Geboren 08-05-1918 te Stadskanaal-Onstwedde
  • Overleden 02-04-1945 te Lahde-Minden, Duitsland – 26 jaar
  • Z.v. Jan Hendrik Doornbosch, hoofd ener school, en Marte Frieling

Henk woonde sinds september1931 met zijn moeder en zus aan de Hengelosestraat 16 te Oldenzaal. Nadat zijn vader in 1928 overleed, was zijn moeder met de weduwnaar Hendrik Foppe van der Meer in Oldenzaal getrouwd. Samen kregen ze zoon Robert. Dit huwelijk werd in 1942 ontbonden.

Henk vertrok eind september 1937 voor zijn studie chemie naar de universiteit van Groningen. Hij werd op 8 mei 1943 met enige honderden studenten weggevoerd en te werk gesteld bij de firma Adolf Thies in Nienburg aan de Weser, Lager Wiesengrund aan de Huttenstrasse 2. In december werd hij gearresteerd en naar Lahde bij Minden overgebracht. Hij werd in februari 1945 vrijgelaten en op 3 maart 1945 opnieuw gearresteerd en naar Lahde overgebracht. Hij werkte hier in colonnes in de steengroeven. Ook moest hij hier van november 1944 tot februari 1945 dienst doen als arts. Op 3 april 1945 zou hij op transport worden gesteld naar Hannover, maar hij is hier nooit aangekomen. Hij is waarschijnlijk in Lahde doodgeschoten.

Zijn arrestatie had te maken met de loyaliteitsverklaring die studenten in 1943 verplicht waren te tekenen. In die verklaring moesten zij beloven dat ze zich zouden ‘onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk gerichte handeling’. De verklaring werd door de Duitse bezetter op 13 maart 1943 ingevoerd, de studenten hadden tot 10 april de tijd om de verklaring te ondertekenen. Wie niet tekende, mocht geen college meer lopen. Slechts een klein percentage van de studenten was bereid deze verklaring te tekenen. De bezetter arresteerde ongeveer 3.500 weigeraars, die naar Duitsland werden gestuurd. De overige weigeraars doken onder.

Zijn halfbroer Robert Emile van der Meer is in 1960 als militair in Indonesië gesneuveld.

Begraven: Ostarbeiterfriedhof te Bierde bij Minden.

Gedenksteen te Dusseldorf.

XDoornbosch, Hendrik RikoX