U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Doornbosch, Hendrik Riko

Doornbosch, Hendrik Riko

  • Geboren 08-05-1918 te Stadskanaal-Onstwedde
  • Overleden 02-04-1945 te Lahde-Minden, Duitsland – 26 jaar
  • Z.v. Jan Hendrik Doornbosch, hoofd ener school, en Marte Frieling
  • Verloofd met onbekend.

Henk woonde sinds september1931 met zijn moeder en zus aan de Hengelosestraat 16 te Oldenzaal. Nadat zijn vader in 1928 overleed, was zijn moeder met de weduwnaar Hendrik Foppe van der Meer in Oldenzaal getrouwd. Samen kregen ze zoon Robert. Dit huwelijk werd in 1942 ontbonden. Daarna woonden ze in Apeldoorn. Henk vertrok eind september 1937 voor zijn studie chemie naar de universiteit van Groningen.

Hij werd door de S.D. gearresteerd omdat hij weigerde de loyaliteitsverklaring te ondertekenen, die studenten in 1943 verplicht waren te tekenen. Hij werd op 8 mei 1943 met enige honderden studenten weggevoerd naar Duitsland. Hij kwam in Hannover terecht en werd later tewerkgesteld bij de firma Adolf Thies in Nienburg aan de Weser, Lager Wiesengrund aan de Huttenstrasse 2. In november 1944 werd hij gearresteerd en naar Lahde bij Minden overgebracht. Hier moest hij tot februari 1945 dienstdoen als Sanitäter. Daardoor heeft hij aantekeningen kunnen maken over verschillende Nederlanders die op gruwelijke wijze waren gedood. Dit werd door een Nederlandse mede-sanitär verraden waarna hij door de S.D. in het bedrijf te Nienburg werd gefouilleerd en men de aantekeningen vond.

Zo werd hij op 3 maart 1945 opnieuw gearresteerd en naar Lahde overgebracht. Vervolgens werd hij in de steengroeve te Steinbergen tewerkgesteld. Toen de gealliëerden in aantocht waren, werd hij eind maart weer naar Lahde overgebracht. Toen de geallieerden in aantocht waren, zijn de gevangenen te voet naar Hannover overgeplaatst. De 300 á 350 personen, die daarvoor te zwak waren, zouden in het kamp worden doodgeschoten. De gemeente Lahde had verder niets van doen met het kamp, maar toen burgemeester Oetting dit toevallig ter ore kwam, heeft hij dit drama nog kunnen voorkomen.

Henk is, samen met 27 anderen, op 2 april in de kampbunker van Lahde opgehangen. De twee wreedste kampleiders, die dit op hun geweten hadden, werden na de bevrijding door medegevangen Russen en Polen gedood.

De Duitse leider van de Sanitätsdienst had een zeer goede band met Henk en heeft hem op alle mogelijke manieren proberen te helpen. Ook heeft hij een uitvoerige verklaring afgelegd over alle wreedheden die in het kamp Lahde zijn gepleegd. Bijzonder is de onvermoeibare inzet van zijn moeder, die hardnekkig bleef zoeken naar het graf van haar zoon Henk. Het is uiteindelijk niet gelukt haar zoon naar Nederland over te laten brengen. Er waren te weinig gegevens om hem in dit massagraf terug te vinden.

Zijn halfbroer Robert Emile van der Meer is in 1960 als militair in Nieuw-Guinea gesneuveld.

Begraven: Massagraf op Ostarbeiterfriedhof te Bierde bij Minden. Zijn graf werd jaarlijks door de familie bezocht.

Gedenksteen te Dusseldorf.

Monument te Groningen.

* Loyaliteitsverklaring – In deze verklaring moesten studenten beloven dat ze zich zouden ‘onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk gerichte handeling’. De verklaring werd door de Duitse bezetter op 13 maart 1943 ingevoerd, de studenten hadden tot 10 april de tijd om de verklaring te ondertekenen. Wie niet tekende, mocht geen college meer lopen. Slechts een klein percentage van de studenten was bereid deze verklaring te tekenen. De bezetter arresteerde ongeveer 3.500 weigeraars, die naar Duitsland werden gestuurd. De overige weigeraars doken onder.

 

 

 

XDoornbosch, Hendrik RikoX

Doornbosch Hendrik Riko