U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Cutzien/Krukziener, Salomon

Cutzien/Krukziener, Salomon

  • Geboren 24-12-1895 te Oldenzaal
  • Overleden 31-12-1942 te Auschwitz, Polen – 47 jaar
  • Z.v. Mozes Aron Cutzien, pettenmaker, en Roosje Zwarenstein
  • Gehuwd in 1923 met Margaretha de Wind

Het gezin woonde met hun drie kinderen aan de Grootestraat 20 te Oldenzaal. Hun eigenlijke naam was Cutzien, maar ze noemden zich Krukziener. Ze zijn eind september 1910 naar Zutphen verhuisd. Zijn vader had samen met zijn halfbroers Salomon en Meijer een pettenfabriek, eerst in Oldenzaal en later in Zutphen. Samen maakten ze de pettenfabriek in de Beekstraat tot één van de grootsten in Nederland.

Na zijn huwelijk woonden ze in Zutphen, laatstelijk aan de Martinetsingel 11. Ze kregen samen vier kinderen. Zijn vader overleed in 1930 en zijn moeder in 1934. Hij nam samen met zijn broers Alexander en Meijer de pettenfabriek over van zijn vader. Deze stond aan de Beekstraat in het centrum van de stad. In 1942 moesten de Krukzieners hun fabriek afstaan aan een door de bezetter aangestelde Verwalter, zoals alle Joodse ondernemingen in Nederland overkwam. Vanaf toen werden in het naaiatelier petten voor de Wehrmacht gemaakt.

Het gezin kwam op 15 september 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 18 september op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Margaretha en de drie jongste kinderen kort na aankomst werden omgebracht. Salomon en zijn oudste zoon Louis zijn op 31-12-1942 in Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn kinderen Louis, Rosa, Marcel en Hans. Zijn broers Alexander en Meijer met hun gezinnen hebben de oorlog op zich overleefd, maar de vrouw van Meijer is tijdens de onderduik overleden. Ze zaten ruim twee en een half jaar met zijn tienen ondergedoken in de buurt van de fabriek. Van de familie van zijn vrouw zijn haar vader, een broer en twee zussen omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats te Zutphen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cutzien/Krukziener, Salomon

Cutzien/Krukziener, SalomonCutzien/Krukziener, Salomon