U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Cutzien/Krukziener, Henriëtte geh. Vos

Cutzien/Krukziener, Henriëtte geh. Vos

  • Geboren 10-02-1901 te Oldenzaal
  • Overleden 19-10-1942 te Auschwitz, Polen – 41 jaar
  • D.v. Meijer Cutzien/Krukziener, leraar, en Jane de Groot
  • Gehuwd in 1926 met Izak Vos, slager

Henriëtte groeide op in een gezin met drie kinderen aan de Bisschopstraat 12 te Oldenzaal. Hun eigenlijke naam was Cutzien, maar ze noemden zich Krukziener. Eind september 1910 verhuisden ze naar Zutphen. Vanaf maart 1922 tot april 1926 volgde ze in het Israëlitisch Ziekenhuis te Amsterdam een opleiding tot verpleegster.

Na haar huwelijk woonden ze aan de Bentheimerstraat 54a te Coevorden, waar ze een slagerij hadden. Ze kregen samen twee kinderen. Haar vader overleed in 1939.

 Izak kwam in de nacht van 2-3 oktober 1942 vanuit het werkkamp Vledder naar kamp Westerbork. Henriëtte en haar twee kinderen leden aan dysenterie en mochten daarom op 2 oktober in hun woning blijven om te herstellen. Op 11 oktober 1942 waren ze voldoende hersteld en werden ze door de politie per auto naar Westerbork zijn gebracht. Het hele gezin werd op 16 oktober doorgestuurd richting het concentratiekamp Auschwitz, waar Henriëtte en haar dochter kort na aankomst werden omgebracht.

Izak en zijn zoon Joseph zijn niet in Auschwitz aangekomen. Het transport van 16 oktober 1942 met een totaal van 1710 gedeporteerden, maakte een stop in Kozel, ongeveer 80 km. westelijk van Auschwitz gelegen, waar 570 jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar gedwongen werden om de trein te verlaten. Zij werden vervolgens in de omliggende satellietkampen van Auschwitz als dwangarbeiders tewerkgesteld. Diegenen die in de trein achterbleven, werden verder vervoerd naar Auschwitz om daar te worden vermoord.  Over waar Izak en zoon Joseph zijn omgekomen was weinig bekend, de overlijdensdatum van beiden is toendertijd vastgesteld 31-03-1944 ergens in Midden-Europa. Later bleek Izak in het ‘Reichsautobahnlager Annaberg’ te zijn terechtgekomen, waar hij op 01-12-1942 is omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, de kinderen Joseph en Jeanne, en haar moeder. Haar broer Aron en zijn vrouw en broer Emanuel met zijn gezin hebben de oorlog overleefd. De twee kinderen van Aron zijn omgekomen. Van de familie van haar man zijn z’n moeder en een zus omgekomen.

Gedenkteken en Stolpersteine te Coevorden.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cutzien/Krukziener, Henriëtte geh. Vos

Cutzien/Krukziener, Henriëtte geh. Vos