U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Cozijn, Frederika geh. Klein

Cozijn, Frederika geh. Klein

  • Geboren 15-11-1880 te Wageningen
  • Overleden 09-07-1943 te Sobibor, Polen – 62 jaar
  • D.v. Mozes Cozijn, godsdienstleraar, en Aaltje van Embden
  • Gehuwd in 1927 met Jacob Hessel Klein, boekhouder

Frederika was in juni en juli 1901 dienstbode bij Marianne Cohen te Oldenzaal. Daarna vertrok ze weer naar Wageningen.

Haar moeder overleed in 1886, haar jongste zus was nog geen jaar oud. Haar vader hertrouwde met Rosalina Frankfort en overleed in 1912. Verder werkte ze nog in Rotterdam en Hilversum. In 1916 vertrok ze naar de Stationsstraat 89 te Apeldoorn. Hier woonde haar zus Annaatje, ze had een atelier in dameskleding, Frederika werkte hier als hoedenmodiste.

Ze trouwde met de weduwnaar Jacob Hessel Klein, vader van twee kinderen. Ze bleven samen met haar zus op bovenstaand adres wonen. Haar man was sinds 1925 was chef van de afdeling Voedselvoorziening van het Apeldoornsche Bosch. Haar zus Annaatje Cozijn was sinds april 1942 belast met de technische leiding van de jeugdzorg in het Apeldoornsche Bosch. En Karel, de zoon van Jacob, werkte hier sinds mei 1942 als tuinman. Door hun functie kregen ze uitstel van transport.

Frederika en haar man kwamen op 2 februari 1943 in kamp Westerbork. Volgens het archief van het Apeldoornsche Bosch is gepoogd Jacob met zijn gezin uit Westerbork te krijgen, met als reden dat hij onmisbaar was voor de administratieve afwikkeling van het Apeldoornsche Bosch. Op 6 juli gingen ze alsnog op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Zoon Karel kwam op 29 januari 1943 in kamp Westerbork. Hij trouwde hier op 18 februari 1943 met Eleonora Poppers, zijn vader was hierbij aanwezig. Op 23 februari gingen beiden op transport naar kamp Auschwitz, waar Eleonara direct naar aankomst werd omgebracht en Karel op 30-04-1943. Zus Annaatje ging op 6 april 1943 op transport en is op 09-04-1943 in kamp Sobibor omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en haar stiefzoon Karel. En haar zussen Annaatje, Rebekka en Debora. Haar stiefzoon Johan heeft de oorlog overleefd. Haar broer Abraham was al eerder overleden, zijn vrouw en dochter zijn omgekomen. Van de familie van haar man zijn vier zussen omgekomen.

Holocaustmonument en Stolpersteine te Apeldoorn.

Monument voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bos te Apeldoorn. 

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cozijn, Frederika geh. Kleinisacson-Masur