U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Nethanel Abraham Samuel

Cohen, Nethanel Abraham Samuel

  • Geboren 14-03-1872 te Oldenzaal
  • Overleden 15-05-1940 te Amsterdam – 68 jaar
  • Z.v. Samuel Abraham Cohen, koopman, en Rosette Witgensteiner
  • Gehuwd in 1904 met Henriette Weinstein

Nethanel groeide op aan de Steenstraat 18 te Oldenzaal. Hij was de oudste van de vier kinderen. Hij is voor 1900 naar Erfurt in Duitsland vertrokken. Zijn vader overleed in 1923 en zijn moeder in 1931.

Hij trouwde daar in 1904 met Henriette Weinstein en bleef met haar in Erfurt wonen. Ze hadden voor zover bekend geen kinderen. Hij was koopman in damesmantels. Ze woonden sinds eind december 1937 in Amsterdam, laatstelijk aan de Zuider Amstellaan 252 II te Amsterdam.

Nethanel heeft samen met zijn vrouw Henriette Weinstein zelfmoord gepleegd door in de Amstel te springen ter hoogte van begraafplaats Zorgvlied. Toen ze gevonden werden was Nethanel reeds overleden, zijn vrouw vertoonde nog tekenen van leven. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Henriette is enige dagen later alsnog overleden.

Hun onderhuurder Gerard Werner Cohn uit Leipzig pleegde op 17 mei 1940 zelfmoord door uit het raam te springen. Hij liet een envelop met 30 gulden na voor de huur. Zelfmoord kwam onder druk van de omstandigheden regelmatig voor. Alleen al in mei 1940 was er in Amsterdam sprake van ruim honderd zelfmoordpogingen door Joodse burgers.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw. Zijn broer Mauritz en zijn zussen Rosa en Betsij hebben met deels hun gezinnen de oorlog overleefd.

Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam.