U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Gerard Gompregt

Cohen, Gerard Gompregt

  • Geboren 25-04-1887 te Rotterdam
  • Overleden 21-05-1943 te Sobibor, Polen – 56 jaar
  • Z.v. Louis Samuel Cohen, koopman, en Clara van Dam

Gerard werkte in juni en juli 1903 als bakkersknecht bij Denz. Daarna vertrok hij naar Den Haag. Hij kwam uit een gezin met vier kinderen. Zijn moeder overleed in 1925.

Na haar overlijden kwam hij in de Psychiatrische Inrichting Oud-Rosenburg aan Oude Haagweg 337 te Den Haag. Deze inrichting behoorde tot de Parnassiagroep.

Er waren meerdere deportaties van patiënten én onderduikers vanuit Oud-Rosenburg. Het is niet bekend bij welke Gerard gedeporteerd is, waarschijnlijk één van de drie deportaties in februari 1943. De meesten werden in vrachtwagens naar het station gebracht. Voor de zwaksten stonden een autobus van de HTM en een paar ambulances klaar. De patiënten, sommigen nog in nachtkleding, werden in open wagens naar het station vervoerd en van daaruit met de trein maar Westerbork.

Het is aannemelijk dat Gerard op 18 mei 1943 op transport is gegaan naar het concentratiekamp Sobibor, waar hij kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn broers Samuel en Herman en zus Marianne met hun gezinnen. Zijn vader overleed in augustus 1940 te Amsterdam.

Oorlogsmonument Parnassiagroep en Joods monument te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen, Gerard Gompregt