U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Budde, Fredericus Joseph (Herman)

Budde, Fredericus Joseph (Herman)

  • Geboren 13-03-1916 te Hengelo
  • Overleden 07-05-1945 te Amsterdam -29 jaar
  • Z.v. Fredericus Johannes Budde, expediteur en Theodora Maria Sötebeer
  • Gehuwd in 1937 met Klasina Kok

Het gezin kwam in december 1916 vanuit Hengelo naar Oldenzaal, ze woonden in de Vijfhoek. Zijn vader was toen bakker.

Herman was de jongste van de vier kinderen, de oudste twee zijn in Londen geboren. In april 1920 vertrokken ze naar Amsterdam, waar zijn moeder in 1927 overleed. Hij woonde na zijn huwelijk in Zaandam en sinds november 1944 aan de Zieseniskade 21 II te Amsterdam. Hij was kantoorbediende. Hij werd vader van drie kinderen.  

Herman werd als dwangarbeider in een Duitse machinefabriek geplaatst. Tot tweemaal toe is hij gevlucht en, met hulp van het verzet, ondergedoken in Amsterdam.

Opgelucht dat de bevrijding een feit was, ging Herman op 7 mei 1945 met zijn zoontje Frits naar de feestelijkheden op de Dam, zijn vrouw zou met de andere kinderen nakomen. Er was een uitgelaten stemming op de Dam tot om 15.00 uur ineens geknal klonk van geweerschoten.

In De Groote Club, pal naast het Koninklijk Paleis, zat nog een eenheid van de Kriegsmarine. Duitse soldaten, die nog niet ontwapend waren. Vanaf het dak begonnen ze met verbeten gezichten te schieten. De kogels vlogen in het rond. Paniek brak uit. Gehuil, geduw, kinderen die onder de voet werden gelopen.’

Herman werd door kogels getroffen en overleed aan de schotwonden. ‘s Avonds laat werd zijn zoontje Frits ergens in de stad gevonden. Helemaal onder het bloed. Maar nog wel in leven.

Er vielen bij de schietpartij 32 doden en zeer veel gewonden.

Begraven te Amsterdam.

Plaquette en Steentjesmonument op de Dam.

Bron: https://de-dam-zevenmei1945.nl/nl/herman-budde-nl/

Budde, Fredericus Joseph (Herman)