U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Benjamin, Gezina geh. Herschel

Benjamin, Gezina geh. Herschel

  • Geboren 22-11-1870 te Ootmarsum
  • Overleden 14-05-1943 te Sobibor, Polen
  • D.v. Alexander Benjamin, vleeschhouwer, en Kaatje Kanteman
  • Gehuwd in 1904 met Mozes Herschel, pluimveehandelaar

Gezina kwam in september 1887 als dienstmeisje bij Isak Zwarts aan de Deurningerstraat te Oldenzaal. In april 1900 vertrok ze weer naar Hengelo. Ook haar halfzus Clara Kets de Vries heeft hier in die periode ruim een jaar gewerkt.

Ze werd geboren aan de Schiltstraat te Ootmarsum, het gezin verhuisde in 1871 naar Lingen, Duitsland. Na het overlijden van haar vader, zijn ze in juni 1872 bij de familie Kanteman in Hengelo gaan wonen. Haar moeder hertrouwde met Levi Jacob Kets de Vries en kreeg met hem nog drie kinderen, waarna ze in 1880 overleed.

Gezina woonde met haar gezin in Goor en vanaf 1913 aan de Woltersweg 82 te Hengelo. Ze kreeg zeven kinderen waarvan er vier jong overleden.

Het hele gezin kwam op 9 april 1943 in kamp Vught. Gezina en haar man kwamen van hieruit op 9 mei in kamp Westerbork. Ze werden op 11 mei op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Hun kinderen kwamen op 3 juli vanuit kamp Vught in kamp Westerbork. Ze gingen op 6 juli op transport naar kamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar kinderen Elisabeth, Kaatje en Hendrika en haar halfzus Cato met haar gezin. Haar halfzus Clara overleefde de oorlog. Van de familie van haar man zijn vijf broers en vier zussen omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Hengelo.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland en herdenkingsmonument te Hengelo.

Herschel