U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Bendix, Jenny geh. Jacobs

Bendix, Jenny geh. Jacobs

  • Geboren 17-01-1899 te Coesfeld, Duitsland
  • Overleden na 15-12-1941 in getto Riga, Letland
  • D.v. Carl Bendix, veehandelaar, en Rosalie Isaak
  • Gehuwd in 1927 met Samuel Jacobs, koopman

Jenny kwam in april 1926 als dienstbode bij Herman Kan aan de Deurningerstraat te Oldenzaal. In juni 1926 vertrok ze weer naar Coesfeld.

Ze was de middelste uit een gezin met negen kinderen. Haar vader overleed in 1925 en haar moeder in 1931. Na haar huwelijk woonden ze in Rheine, waar hun vijf kinderen werden geboren. Later woonden ze aan de Hauptstrasse 53 te Werlte.

De Joden in Werlte hadden geen eigen synagoge, ze hoorden bij de Joodse gemeenschap van Sögel . Omdat dit nogal een bezwaarlijke afstand was, had Samuel Jacobs in zijn huis een gebedsruimte voor de Joden uit Werlte ingericht. Op 9 november 1938 tijdens de Kristallnacht werd de synagoge in Sögel in brand gestoken evenals het gebedshuis in het naburige Lathen. Dat dit niet met het gebedshuis in Werlte gebeurde, was enkel omdat er een benzinepomp voor het huis stond. Dit leek de oproerkraaiers van de S.A. (Sturmabteilung) toch te gevaarlijk, ook omdat hun verenigingsgebouw in de buurt stond. Wel werd het interieur vernield. De stad Werlte heeft in 2018 het plein bij hun woning herbenoemd tot Samuel-Jacobs-Platz, omdat Samuel ook in de tijden van vervolging de Joodse medeburgers een plek bood.

Het hele gezin werd op 13 december 1941 op transport gezet naar het getto Riga. Het is niet bekend wanneer ze precies zijn omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en haar kinderen Josef, Carl, Rosette, Ruth en Denny. Als ook haar broers en zussen Emma, Ida, Hugo en Albert met hun gezinnen. Haar broers en zussen Benno, Rosa, Klara en Karl emigreerden al voor de oorlog naar Amerika en Zuid-Afrika en hebben de oorlog overleefd. Van de familie van haar man zijn drie zussen en een broer omgekomen.

Gedenkteken en Stolpersteine aan de Samuel-Jacobs-Platz te Werlte.

Bendix Jenny geh. Jacobs