U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Beernink, Hendrikus Dirk Jan (De Groene)

Beernink, Hendrikus Dirk Jan (De Groene)

  • Geboren 03-02-1910 te Lichtenvoorde
  • Overleden 08-02-1945 te Zwolle – 35 jaar
  • Z.v. Evert Jan Beernink, spoorbeambte, en Hendrika Slijtermeilink
  • Gehuwd in 1938 met Hendrika Albertha te Riet

Henk woonde van januari 1932 tot eind november 1933 in Oldenzaal. Hij was leerling machinist. Hij was in de kost bij de wed. G. Kuijers aan de Julianastraat 51, later bij G. T. Derksen aan de Julianastraat 45. Daarna vertrok hij weer naar zijn ouders en zus aan de Dorpsbuurt 173 te Winterswijk.

Hij trouwde in mei 1938 met Riek te Riet, een jaar later verhuisden ze naar de Harculostraat 6 te Zwolle, waar in april 1940 hun dochtertje werd geboren. Hij was telegraafwerker bij de Nederlandse Spoorwegen.

Henk nam een vooraanstaande plaats in binnen de Zwolse illegaliteit. Hij was de initiatiefnemer en leider van de Overijsselse verzetsgroep ‘De Groene’. Omschreven als een ‘man van de daad’ gaf hij vanaf juni 1942 leiding aan deze verzetsgroep, die bestond uit een kern van ongeveer 20 leden. Daarnaast waren er veel mensen bij betrokken die onderduikers hielpen of koerierswerk verrichten. Ook zijn vrouw Riek was heel actief in het verzet. De groep heeft honderden mensen geholpen.

Henk is doodgeschoten bij een inval van de Duitsers in het Katholieke Ziekenhuis te Zwolle op 8 februari 1945. Ze waren hier bij elkaar gekomen voor een vergadering van de Ordedienst Bij deze inval was ook de beruchte S.D.-agent Piet Richard Cieraad aanwezig.

Aangezien het door de Duitsers onmogelijk werd gemaakt hem met ere te begraven, gebeurde dit alsnog op 6 juni 1945. Hierbij waren, naast de leden van de N.B.S. en een groot aantal spoorwegmannen, tal van vooraanstaande en gezaghebbende personen aanwezig, 

Begraven: Gemeentelijke Begraafplaats Kranenburg te Zwolle, vak A, nr. 14

Oorlogsmonument te Zwolle.

Na de oorlog kreeg hij bij Koninklijk Besluit van 25 juli 1952 het Verzetskruis toegekend. Ook ontving hij het Verzetsherdenkingskruis.  Hij werd door de Verenigde Staten onderscheiden met de Medal of Freedom with Bronze Palm, zoals besloten via de General Orders van 16 januari 1947 en uitgereikt aan zijn familie te Amsterdam op 21 november 1946. Ook hebben Henk en zijn vrouw postuum de Yad Vashem-onderscheiding gekregen voor het herbergen van Joodse onderduikers. Deze is in ontvangst genomen door hun dochter in 2000. De Herculostraat werd later herbenoemd in de Beerninkstraat.

 

Leden van de verzetsgroep, vooraan Henk met zijn dochtertje, achter tweede van rechts zijn vrouw Bertha