U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Andriesse, Henriette geh. Andriesse

Andriesse, Henriette geh. Andriesse

  • Geboren 11-09-1889 te Veghel
  • Overleden 14-05-1943 te Sobibor, Polen – 53 jaar
  • D.v. Hertog Napoleon Andriesse, koopman, en Elisabeth Levison
  • Gehuwd in 1914 met Joseph Andriesse, veehandelaar

Henriette kwam in maart 1912 als dienstmeisje bij Marianne Cohen te Oldenzaal. Eind april 1912 vertrok ze weer naar Zutphen, waar ze eerder als winkeljuffrouw bij de familie Levison werkte.

Ze kwam uit een gezin met twaalf kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Haar moeder overleed in 1921 en haar vader in 1930. Ze woonde met haar man aan de Staringstraat 9 te Eindhoven, samen kregen ze drie kinderen. De grootvaders van Henriette en Joseph waren broers, vandaar dat ze dezelfde achternaam delen. Ze moesten tijdens de oorlog gedwongen verhuizen naar de Hoogstraat 47a te Eindhoven.

Henriette en haar man kwamen op 9 april 1943 in kamp Vught en op 9 mei in kamp Westerbork – barak 58. Ze gingen op 11 mei 1943 op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze meteen na aankomst werden omgebracht.

Hun dochter Elisabeth was ondergedoken en werd opgepakt. Zij kwam op 7 augustus 1943 in kamp Westerbork. Ze ging twee weken later op transport naar kamp Auschwitz, waar ze op 27-08-1943 werd omgebracht. Dochter Rosina werkte bij het Philips-kommando in Vught. Zij moest op 3 juni 1944 op transport naar kamp Auschwitz. Zij heeft de oorlog overleefd.

Zoon Henri kwam rond 5 oktober 1942 vanuit het werkkamp Ruurlo in kamp Westerbork. Op 16 oktober 1942 ging hij op transport naar het concentratiekamp Auschwitz. Van hieruit kwam hij in kamp Kittlitzreben behorende tot kamp Gross-Rosen. Dit kamp werd door de Duitsers verlaten op 5 april 1945. De gezonde personen moesten mee naar kamp Buchenwald, 800 zieken bleven achter waaronder Henri. Ze werden op 10 april bevrijd door de Russische troepen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en hun dochter Elisabeth. Haar zussen Catharina, Bertha en Regina en haar broers Salomon, Hugo en Arnold met hun gezinnen. Haar broer Salomon was gehuwd met een zus van Joseph Andriesse. Haar zoon Henri Napoleon met zijn gezin en dochter Rosina hebben de oorlog overleefd, evenals haar broer Mozes. Haar zus Rosa was al voor de oorlog overleden. Van de familie van haar man zijn twee zussen en drie broers omgekomen, één broer heeft de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Eindhoven.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Kan-Cohen-Helena