- Geboren 27-03-1909 te Hilversum
- Overleden 25-01-1943 te Auschwitz, Polen – 33 jaar
- Z.v. Hartog Schaap en Johanna Gobas
Zijn moeder woonde van januari tot mei 1916 met drie van haar kinderen en zonder haar man aan de Ootmarsumsestraat 19 te Oldenzaal. Daarna vertrokken ze naar Enschede.
Zijn ouders woonden na hun huwelijk in Hilversum, waar vier kinderen werden geboren. in 1912 vertrokken ze naar Amsterdam. Zijn ouders hebben sinds januari 1916 niet meer samengewoond, maar zijn nooit officieel gescheiden. Vader leidde min of meer een zwervend bestaan en verdiende de kost onder andere als zanger. Enkele maanden later vertrokken ze naar Enschede, waar Adolf en zijn moeder met enkele onderbrekingen tot april 1936 bleven wonen. Daarna woonden ze bij zus Julia en haar man in Den Helder, waarna ze in 1940 met hen meeverhuisden naar de Zeestraat 14 te Beverwijk. Adolf werkte onder andere als barbier, koopman in veters en als dansmeester. Dat laatste zal in Beverwijk geweest zijn, waar zus Julia en zwager Cornelis van Rooijen een dansschool hadden. Hij woonde sinds 30 september 1942 in Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht het Apeldoornsche Bos aan de Zutphensestraat 106 te Apeldoorn.
Op 22 januari 1943 werden van hieruit ruim 1000 mensen weggevoerd, waaronder Adolf. Op zondag 24 januari kwamen ze aan in het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau. Niemand heeft dit transport overleefd.
Holocaustslachtoffer, evenals zijn moeder en zijn zus Julia met haar twee kinderen. Zijn broer Heijman met zijn vrouw en tweelingzus Sara met één van haar kinderen overleefden de oorlog. Wat er met zijn vader is gebeurd, is onduidelijk. Hij woonde tijdens de oorlog in een logement van het Leger des Heils. Is hij wel of niet op transport gegaan? Hij is daarna nergens terug te vinden, ook niet bij de slachtoffers.
Monument voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bos te Apeldoorn.
Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.