- Geboren 21-08-1885 te Goor
- Overleden na 07-12-1941 in Getto Riga
- D.v. Hartog Polak, koopman, en Dina Engers
- Waarschijnlijk gehuwd met Schall
Ze werkte van juli tot november 1905 als dienstmeisje bij de familie Menko-Leek waarschijnlijk woonden ze toen nog aan de Stakenbeekweg 1 te Oldenzaal. Ze vertrok daarna naar het Duitse Dortmund.
Roosje kwam uit een gezin met vier kinderen, waarvan de moeder al in 1890 overleed. Haar vader hertrouwde met Ester de Levie, uit dit huwelijk werden nog vier halfbroers geboren. Haar zus Betje overleed in 1918 en haar vader in 1925.
Na haar vertrek naar Dortmund, gaat haar spoor een beetje verloren. Mogelijk is ze daar als dienstmeisje bij de uit Denekamp afkomstige Benjamin ten Brink gekomen. De vrouw van Benjamin, Mientjen de Levie, was een zus van de stiefmoeder van Roosje. Daarvoor spreekt ook het feit dat de zoon van Benjamin, Albert Daniël ten Brink, tijdens de oorlog bij zijn neef en Roosjes halfbroer Abraham in Goor woonde. Albert is vanuit dit adres naar Mauthausen weggevoerd en daar omgekomen.
In het Duitse Keulen ligt aan de Cardinalstrasse 9 een Stolperstein voor Rosa Schall, blijkens het Gedenkbuch der Juden geboren op 21-08-1885 te Goor. Ze werd op 7 december 1941 naar het Getto Riga gedeporteerd, waar ze is omgebracht. Het is zeer aannemelijk dat het hier om Roosje Polak gaat. Er woonden meerdere mensen op dit adres, maar geen familie van Roosje. Waarschijnlijk was ze toen reeds weduwe van ene Schall.
Holocaustslachtoffer, evenals haar stiefmoeder Ester en haar broers Israel en Levij met hun gezinnen. Als ook haar halfbroers Heiman, en Abraham en Marcus met hun gezinnen. Haar halfbroer Samuel heeft met zijn gezin de oorlog overleefd.
Stolperstein te Keulen.