- Geboren 16-05-1889 te Oldenzaal
- Overleden 31-05-1945 te Bergen-Belsen, Duitsland – 56 jaar
- Z.v. Herm Tollenaar, metselaar, en Fenna Niehaus
- Gehuwd in 1918 met Aaltje Bron
Herman was de jongste in het gezin, dat woonde aan de Achterstraat 46. Zijn vader had uit twee eerdere huwelijken nog een dochter en enkele stiefkinderen. Zijn vader overleed in 1903 en zijn moeder in 1919. Herman was wever.
Na zijn huwelijk met Aaltje Bron woonden ze aan de Poortstraat 42 en later aan de Wilhelminastraat 52. Na de geboorte van een levenloos kindje, waren ze dolblij met de geboorte van hun zoontje Herman. Na vijf gelukkige jaren overleed hun zoontje in 1923. Aaltje en Herman stortten zich zeer bedroefd op de bijbelstudie en prediking. In oktober 1931 vertrokken ze naar Amsterdam en later naar Haarlem. Herman werd één van de voormannen van de latere Jehova’s Getuigen.
In de Tweede Wereldoorlog werd de verkondiging door de Jehova’s Getuigen door de Duitse bezetter verboden. In Duitsland was dit al vanaf 1936 verboden en werden de ‘vijanden van het volk’ waaronder de Jehova’s Getuigen vielen, naar concentratiekampen gedeporteerd. Ondanks dit verbod gingen Aaltje en Herman door met hun prediking. Familieleden waarschuwden dat het misschien beter was te stoppen, Aaltje en Herman weigerden dit. Onder het motto:’ Ik verloochen mijn Heiland niet’, lieten ze zich de mond niet snoeren.
De bezetter liet zich niet provoceren. Tijdens zijn predikingactiviteiten werd Herman in september 1940 door de Gestapo te Amerongen opgepakt. Na circa drie maanden opgesloten te zijn in het beruchte ‘Oranjehotel’ te Scheveningen werd hij in januari 1941 naar het concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd. Hij moest hier onder barre omstandigheden dwangarbeid verrichten. In februari 1945 werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Bergen-Belsen waar hij omstreeks mei is omgekomen.
Zijn vrouw Aaltje kwam in april 1942 in het concentratiekamp Ravensbrück. Zij heeft de oorlog overleefd. Na terugkomst in Nederland is Aaltje doorgegaan met haar evangelisatiewerk voor de Jehovah’s Getuigen in Nederland. Daarnaast sprak zij op vele zomercongressen in de jaren vijftig over haar ervaringen in het concentratiekamp in het kader van de Jehova’s Getuigen en van de geloofsstrijd van Christenen in die tijd. Aaltje is in 1970 te Alkmaar overleden.
Er is, voor zover bekend, geen monument voor de omgekomen Jehova’s Getuigen.